Nu är den här igen vare sig man vill det eller inte; hösten. En årstid som jag, och säkert många med mig, har en något ambivalent inställning till. En solig höstdag är svårslagen. Temperaturen är perfekt och det är lätt andas den klara höstluften; betydligt bättre förhållanden för löpning än vilken sommardag som helst. Samtidigt finns det som bekant dagar då det inte är fullt lika inspirerande att träna utomhus. Jag tror inte att det finns någon löpare som tycker att det är svårt att komma ut och springa en fin höstdag. Det är de där andra dagarna som gör att det blir en utmaning att hålla igång med träningen under hösten och vintern. Dagarna då det blåser och regnar på tvären från morgon till kväll. Dagarna då det känns som man bara vill gå och lägga sig. Det är då det gäller att komma ut och springa ändå men hur hittar man motivationen?

Vad skall man göra när motivationen tryter?

Detta är kanske lite av en klyscha men det är sant så jag skriver det ändå; man ångrar aldrig ett pass som blev av, däremot kommer man att ångra att man inte har tränat om man låter bli. Oavsett väder kommer det alltid kännas bra när det är gjort och soffan framför TV:n kommer aldrig kännas lika skön som efter ett avklarat pass. Dessutom är det oftast inga problem bara man tar sig ut. Det kan till och med vara så att man blir mer taggad och presterar bättre om det är riktigt grisigt väder. Allt detta vet alla som springer redan om men det kan ändå vara svårt att komma ut så frågan är: vad ska man göra för att hitta motivation när det känns tungt?

 

 • Lägg upp en veckoplan för din träning.
  • Har du ett mål med din träning och inplanerade pass är det lättare att ge sig ut, eller snarare, det finns ett starkt incitament att gå ut och träna vilket gör att det är större chans att det faktiskt blir av. Har du inte någon plan och tänker ”jag ger mig ut en sväng ikväll om jag känner för det” är det stor risk att det inte kommer att hända.
 • Anmäla dig till en tävling.
  • Att planera och förbereda sig för en framtida utmaning kan mycket väl vara det som får dig att snöra på dig skorna och gå ut och springa även när det bär emot.
 • Passa på att träna när det är ljust.
  • Långpass på helgen är ett givet inslag i höst- och vinterträningen. Komplettera gärna med kortare intervallpass på lunchen någon eller några dagar i veckan (om du har en arbetssituation som tillåter det).
 • Gå med i en löpargrupp eller träna ihop med någon.
  • Många upplever att det är lättare att få träningen gjord om man gör det tillsammans med andra, speciellt under den mörka delen av året.
 • Skäm bort dig själv med lite ny utrustning.

 

När du står inne i värmen och tittar ut i mörkret och funderar på om du skall ge dig ut eller inte, tänk då inte på hur det kommer att kännas när du snört på dig skorna och går ut. Tänk istället på hur det kommer att kännas när du kommer tillbaka och tar av dig skorna igen med ett bra pass avklarat och med känslan att du är stark som inte ger vika för viljan att stanna kvar inomhus.

Om det känns obehagligt att springa när det är mörkt

Skogsstig i pannlampans sken

En anledning till att en del tycker det är svårt att komma ut är att det kan kännas lite läskigt att springa själv i mörkret. Personligen har jag inga problem med det. Jag kan till och med tycka att det är meditativt att springa med pannlampa i skogen. Man far fram längs stigarna och ser bara det som är i ens absoluta närhet vilket gör att det är lättare att skärma av omgivningen och gå in i sina egna tankar. Jag har dock full förståelse för att man kan tycka att det är lite obehagligt och då är det givetvis extra motigt att komma ut och springa.

Eftersom jag själv inte har några problem med att springa i mörkret är jag kanske inte rätt person att ge råd men jag gör ändå ett försök här:

 

 • Gör det till ett mål med träningen att komma över obehagskänslan.
  • Börja med att springa en kortare sväng och öka distansen/tiden successivt varje gång du är ute så att du vänjer dig med situationen.
 • Spring på ställen där du sprungit mycket i dagsljus.
  • Det kan kanske kännas lite tryggare om du vet var du är och hur det ser ut runt omkring dig.
 • Skaffa en riktigt bra pannlampa.
 • Lyssna på en pod när du springer.
  • En bra podcast kan fungera som sällskap i mörkret och ta bort tankarna från obehagskänslan. Välj pod med omsorg; Mordpodden eller Creepypodden kanske inte är till någon större hjälp…
 • Spring i sällskap med andra.

 

Det kan vara värt att tänka på att andra kan bli rädda för dig när du är ute och springer. Jag har själv fått erfara just detta när jag var ute och körde ett ganska hårt pass en sen kväll förra hösten och sprang om en tjej som blev totalt vettskrämd. När man är mitt uppe i sin egen träning tänker man kanske inte på hur man uppfattas av andra i ens omgivning men det förstår ju vem som helst att en dåre som rusar fram med ansträngd andning och en blandning av snor och svett i ansiktet kan upplevas både konstig och skrämmande.

Det är nu det gäller…

Det är den här tiden på året det visar sig vilka som är dedikerade löpare och vilka som är vackert-väder-motionärer. Det är under den här årstiden man bygger pannben. Säsongens första pass med pannlampa kan vara lite mysigt men man hinner definitivt tröttna på att springa runt i mörkret innan de ljusa kvällarna är tillbaka igen men det gäller att bita ihop och gör det ändå. Tänk inte för mycket; gör det bara!

Om du håller upp med löpträningen fram till våren kommer det att innebära att du måste starta om. Det blir givetvis inte en omstart från nollnivå men du kommer att ha tappat en hel del, helt i onödan. Låt oss istället bestämma nu att vi skall möta våren starkare och snabbare än någonsin. Det finns bara en väg dit och det är att fortsätta träna även när det känns motigt så ut och spring nu!

 Just because it’s black in the dark doesn’t mean there’s no colors

– Laleh